Kerst 2018

Slowjuicen is een alternatieve manier van je eigen sap maken die gezonder is dan de traditionele manier. Maar is dit wel echt zo? En waarom zou je moeite doen om zelf sap te maken, als je het gewoon in de supermarkt kunt krijgen? Waarom zou je geld uitgeven aan een juicer, als je voor minder dan 2 euro een liter sap direct kunt kopen? Slowjuicen is, voor sommigen misschien onverwacht, erg voordelig.

Waarom geen sap uit de supermarkt?

Vruchtensap is onder te verdelen in enkele soorten. Het sap dat je bij de supermarkt koopt is vaak sterk bewerkt. Dit begint al voordat de vruchten geperst worden. Ze worden namelijk vaak voorbewerkt. Dit houdt onder andere in dat de vruchten gesorteerd en gewassen worden. Ook worden harde stukjes zoals de steel en pitten verwijderd. Soms wordt het fruit nog verder behandeld met enzymen, om meer sap te verkrijgen.

Sapconcentraat en pasteurisatie

Nadat het fruit geperst is, wordt het sap gecentrifugeerd om het helder te maken. Veel sap komt voort uit sapconcentraat. Hier wordt van het originele sap het water verwijderd. Dit maakt het goedkoop om te vervoeren. Aan dit concentraat wordt later weer water, maar ook suiker en voedingsstoffen toegevoegd.

Ook worden de sappen vaak gepasteuriseerd. Dit is een verdere bewerking, waarbij het sap gekookt wordt om bacteriƫn te doden. Hierdoor blijven de sappen langer houdbaar en hoeven supermarkten ze niet in hun koelvakken te plaatsen.

Sap uit de supermarkt: gezond of niet?

Je zult begrijpen, dat dit type sap niet gemaakt is om je gezondheid te bevorderen. Het is gemaakt om lekker te zijn zodat je het vaak koopt (via onder andere de toegevoegde
suikers). Daarnaast hebben sapfabrikanten als doel om winstgevend te zijn. Hoe goedkoper de productie en logistiek, hoe groter hun winst. Wil je niet meedoen aan dit ongezonde circus? Er is een beter alternatief om van sap te genieten. Het is namelijk niet alleen gezonder, maar op de lange termijn ook goedkoper.

juicen-ebook-voorkant

Gratis eBook: Juicen

Leer waarom, hoe en waarmee je kunt beginnen met het zelf maken van je gezonde sap aan de hand van deze handleiding.

Kerst 2018